WAT TE DOEN IN DE LOIRESTREEK - DE ULTIEME KASTELENROUTE

 Denk je aan de Loire, dan denk je aan heuvelachtige vergezichten waar de torentjes van sprookjesachtige kastelen boven de bomen uitpiepen. Leven als een God in Frankrijk, die uitspraak heb ik nog nooit eerder zo hard gevoeld als tijdens mijn week in de Loirestreek. Urenlang dwalen door kasteeltuinen, koninklijke wenteltrappen beklimmen en het beste van de streek in de vorm van lokale wijn proeven (met uitzicht op mysterieuze rivieren). Nou, mij heb je hoor. En dan heb ik die te schattige middeleeuwse dorpjes nog niet eens aangehaald! Lees snel verder en ontdek wat te doen in de Loirestreek, inclusief de ultieme kastelenroute! 

Waar ligt de Loirestreek in Frankrijk

De Loirestreek, gelegen in het hart van Frankrijk, strekt zich uit langs de oevers van de Loire, de langste rivier van het land. Deze regio bestrijkt meerdere provincies, waaronder Centre-Val de Loire, Pays de la Loire en zelfs een deel van Bourgogne. Het klimaat in de Loirestreek varieert van een gematigd zeeklimaat in het westen tot een meer continentaal klimaat in het oosten. Dit betekent milde winters en warme zomers, met voldoende neerslag om de uitgestrekte wijngaarden en groene landschappen te ondersteunen. Ideaal voor de nodige natjes en droogjes dus!
Wat te doen in de Loirestreek kastelen route

Wat te doen in de Loirestreek

Zelf ben ik met een camper op pad gegaan om deze route te rijden en dat kan ik je van harte aanraden! We deden onderweg onwijs leuke campings aan en hadden een mooie mix van natuur, stadjes en kastelen gemaakt. We hadden drie uitvalsbasissen: Blois, Saumur en Tours. Vanuit daar hebben we leuke dagtripjes gemaakt en uitjes gedaan. Je kunt hetzelfde doen als ik of natuurlijk zelf een leuke combinatie maken, net wat voor type reiziger je bent! 
Wat te doen in de Loirestreek kastelen routeWat te doen in de Loirestreek kastelen routeWat te doen in de Loirestreek kastelen routeWat te doen in de Loirestreek kastelen routeWat te doen in de Loirestreek kastelen routeWat te doen in de Loirestreek kastelen routeWat te doen in de Loirestreek kastelen routeWat te doen in de Loirestreek kastelen routeWat te doen in de Loirestreek kastelen route

Blois

Onze eerste stop vanuit Nederland (ongeveer 8 á 9 uurtjes rijden) ligt de groene stad Blois. De grote trekpleister van de stad is Château de Blois, een 13e-eeuws kasteel dat in vroegere tijden dienst deed als burcht. Helaas hadden wij niet genoeg tijd om het kasteel in te gaan (Zo. Veel. Kastelen!), maar het schijnt wel heel indrukwekkend te zijn! Slenter zeker even door de historische straatjes van het stadje en plof neer op een terrasje aan het water. Vanuit onze camping in Blois, Camping Huttopia Les Châteaux, deden we nog een aantal kastelen aan:

Château de Chambord
Al Bridgerton kijkend begon ik aan deze kastelenroute en belandde ik bij het aller-allermooiste kasteel van de regio: het 16e-eeuwse Château de Chambord. De perfecte plek om mijn hertog in this modern-day ton te vinden, just kidding. Maar eerlijk is eerlijk, wat voelde ik mij koningin te rijk toen ik de sierlijke wenteltrappen van het kasteel aan het beklimmen was. Hoewel het kasteel oorspronkelijk als jachtpaviljoen en uitrustplaats voor de koning werd gebouwd, is het kasteel een waar meesterwerkje van de renaissance-architectuur. Een sprookje dat tot leven komt als je het mij vraagt! Neem voldoende tijd om het kasteel en de omliggende kasteeltuinen te bezoeken, want je kunt hier uren (ver)dwalen. 

Château de Cheverny
Dit prachtige kasteel dateert uit de 17e eeuw en vond ik persoonlijk ook een van de mooiere kastelen van de streek. Niet perse van de binnenkant, maar qua interieur wel. Maak ook zeker een mooie wandeling door de tuinen en over het landgoed van Château de Cheverny! Wat het kasteel zo bijzonder maakt, is dat het nog altijd wordt beheerd door de familie. Nog een leuk feitje: de makers van Kuifje hebben zich door dit kasteel laten inspireren! 
Wat te doen in de Loirestreek kastelen routeWat te doen in de Loirestreek kastelen routeWat te doen in de Loirestreek kastelen routeWat te doen in de Loirestreek kastelen routeWat te doen in de Loirestreek kastelen routeWat te doen in de Loirestreek kastelen route

Saumur

Onze tweede uitvalsbasis was Saumur. Hier overnachten we op Camping Huttopia Saumur, zeker een aanrader! Vanaf ons plekje hebben we prachtig uitzicht over de Loire-vallei en de omliggende wijngaarden. Dat vroeg voor een dikke borrel (met uitzicht) tijdens golden hour. Dan weet je dus dat je als die god in Frankrijk leeft. Dat is wat je wilt, toch? 

Maison Ackerman
Je bezoek aan de Loire is absoluut niet compleet zonder de wijnkelders van Saumur aan te doen. Wij bezochten het prestigieuze wijndomein Maison Ackerman. Na een tour door de wijngrotten en een uitgebreide proeverij, was het een kwestie van flessen inslaan om op de camping de borrel nog even voort te zetten. Genieten geblazen! 

Château de Saumur
Boven het stadje Saumur torent het rotsachtige Château de Saumur uit. Om eerlijk te zijn, vond ik de buitenkant indrukwekkender dan de binnenkant. Wij hadden binnen 20 minuutjes het hele kasteel wel weer gezien, dus misschien niet helemaal de moeite waard. Vroeger diende het kasteel onder andere als verdedigingsfort, als gevangenis en als koninklijke residentie, vandaag de dag is het een museum met historische voorwerpen en kunstwerken van het kasteel en de stad. 

Château de Villandry
Oh, de tuinen van Château de Villandry zijn zo sprookjesachtig mooi dat ik mezelf betrapte op wegdromen naar vroegere tijden. Je weet wel, die periode waarin wij vrouwen in enorme baljurken door het doolhof achter een knappe prins aanrenden om vervolgens veroverd te worden in de rozentuin onder het maanlicht. Of sla ik nu door? Either way, dit is een pracht van een kasteel om te bezoeken. Niet alleen vanwege de tuinen, ook het interieur is erg indrukwekkend! Wat ik het meest bijzonder aan dit kasteel vond? Je mocht vrijuit door de kamers lopen, er waren geen afzetlintjes of hekken. Ook was alles echt! Van de bloemen op de eettafel, de drank in de kristallen glazen, tot aan het eten in de keuken. Daardoor voelde het geheel eng huiselijk aan! 
Wat te doen in de Loirestreek kastelen routeWat te doen in de Loirestreek kastelen routeWat te doen in de Loirestreek kastelen routeWat te doen in de Loirestreek kastelen route

Tours

De laatste stop op deze route is de grote stad Tours. Charmante kronkelende steegs, maar ook moderne grote pleinen vol eetgelegenheden. 

Château de Chenonceau
Het is lastig kiezen welk kasteel uit de regio mijn favorietje was, maar ik moet zeggen dat Château de Chenonceau wel opvallend hoog in het lijstje staat. Dit kasteel wordt ook wel het vrouwenkasteel genoemd, voornamelijk omdat het grotendeels gebouwd en beheerd werd door verschillende vrouwen door de geschiedenis heen. Dat zie je niet vaak! Ook de architectuur van dit kasteel is net even anders dan anders. Je ziet duidelijk de vrouwelijke hand naar voren komen. De sierlijke bogen die over de river de Cher gaan, maken het echt tot een prinsessenkasteeltje. Ook leuk: een boottochtje over de rivier maken waarbij je onder het kasteel kunt doorvaren. Romantischer wordt het niet hoor! 

Maison Gloria
In de zoektocht naar een fijn restaurantje om onze laatste avond in de Loire goed af te sluiten, kwamen we terecht bij Maison Gloria. Ik kon je deze tip niet ontnemen, want meine gute, wat hebben wij lekker zitten smikkelen bij dit restaurant! En niet alleen dat, want ook de cocktails vloeiden er rijkelijk in en dan heb ik het nog niet eens gehad over de inrichting en ambiance van dit plekje. Douze points

Amboise
Vanuit Tours is het ook super leuk om een middagje naar de koninklijke stad Amboise te gaan. Wat de stad extra bijzonder maakt, is dat dit de laatste rustplaats van Leonardo Da Vinci is. De eeuwenoude straatjes zijn echt een genot om doorheen te slenteren en als je zin hebt, kun je zelfs nog Château de Amboise aandoen. Wij hebben dat niet gedaan, want zoals je hierboven kunt lezen hadden we al een kleine marathon aan kastelen bezoeken achter de rug! 

THE END

0 Comments

Follow Me On Instagram