DIGITAL NOMAD WORDEN? DIT ZIJN DE BESTE TIPS

Zo'n 10 maanden geleden besloot ik om het leven als digital nomad volledig te omarmen. Voor die tijd had ik gewoon een huurhuis in Nederland en ging ik regelmatig op workations, maar op een gegeven moment was ik vaker in het buitenland dan thuis. Ook merkte ik dat ik er steeds meer tegenop zag om weer huiswaarts te keren. Toen ging er een belletje rinkelen: kon ik misschien digital nomad worden? Na wat uitzoekwerk en een aantal slapeloze nachten zegde ik mijn huur op, verkocht ik al mijn bezittingen en ging ik in gesprek met mijn werk. Een aantal weken later zat ik in het vliegtuig naar Zuid-Afrika! Ook digital nomad worden? Dit zijn de beste tips! Ik neem je mee in het proces van kantoorbaan naar digital nomad bestaan, geef antwoord op veelgestelde vragen en vertel je meer over mijn persoonlijke ervaring! 

Van kantoorbaan naar digital nomad bestaan

Kijk, er zijn honderden beren op de weg te verzinnen die je tegen kunnen houden om te kiezen voor een digital nomad bestaan. Geloof me, I've been there. Toch heb ik maar één tip: gewoon doen! Ik weet uit ervaring dat het doodeng is en het best wat lef vraagt, maar de wereld gaat niet ten onder als achteraf blijkt dat het toch niet jouw ding is. Dus wat is het ergste dat kan gebeuren? Precies. Helemaal niets! Een stapje uit je comfortzone en een ervaring rijker. Ik weet dat het allemaal klinkt als makkelijker gezegd dan gedaan. Ook bij mij ging het niet zonder slag of stoot en ik heb zeker een aantal kleine mental breakdowns in mijn voorbereidingsfase gehad. Maar ik wist ook: het is het waard. Je dromen waarmaken is nou eenmaal een proces. 
Digital nomad worden? Dit zijn de beste tips

Wat is een digital nomad?

Een digital nomad is iemand die locatieonafhankelijk kan werken en dus geen vaste werkplek nodig heeft. Vaak omdat ze hun werk online kunnen doen en er om die reden voor hebben gekozen om al reizend hun geld te verdienen. Digital nomads hebben doorgaans geen vaste thuisbasis, omdat dit de vrijheid biedt om als echte nomade de wereld te ontdekken. 
Digital nomad worden? Dit zijn de beste tips

Wat voor werk doe jij? 

Ik werk als content marketeer bij Goboony (een soort Airbnb voor campers) en als freelance tekstschrijver. Ik heb het geluk dat Goboony een remote working company is. Dat houdt in dat het bedrijf geen vast kantoor heeft, omdat we een internationaal bedrijf zijn en mijn collega's overal ter wereld zitten. Iedere werknemer heeft een lidmaatschap bij Spaces, waarbij je toegang hebt tot meer dan 500 co-working locaties wereldwijd. Ideaal dus! Wat het extra leuk maakt, is dat er bij Goboony heel veel digital nomads werken, dus we komen elkaar zo nu en dan tegen op een bestemming en dan kunnen we gezellig samen op kantoor werken. Er zijn natuurlijk veel meer van dit soort bedrijven te vinden die regelmatig werknemers zoeken. Aanrader om daar eens naar te kijken! 
Digital nomad worden? Dit zijn de beste tipsDigital nomad worden? Dit zijn de beste tipsDigital nomad worden? Dit zijn de beste tips

Wat zijn goede digital nomad bestemmingen?

Dus als je overal kunt werken, waar ga je dan heen? Het is makkelijk om je overwhelmed te voelen, want er zijn zoveel fijne digital nomad bestemmingen te vinden! Zelf begon ik dus met een halfjaar in Kaapstad, in Zuid-Afrika, en dat was de beste beslissing ooit. De belangrijkste dingen waar ik zelf altijd naar kijk bij het kiezen van een bestemming? Goed internet, weinig tot geen tijdverschil, lekker weer en het liefst een stukje goedkoper dan Nederland. 

Tip! Ik vind het overzicht van Nomad List erg fijn en maak daar regelmatig dankbaar gebruik van om inspiratie op te doen. Ze vergelijken steden en landen op basis van internet, kosten voor levensonderhoud, klimaat, etc. Ook zie je welke bestemmingen zogenoemde nomad hubs zijn. Dit zijn plekken die erg in trek zijn bij digital nomads. 

Bekijk ook:

Waarom kiezen voor een leven als digital nomad? 

De vrijheid! Je verdient je geld terwijl je de wereld ontdekt, je komt leuke mensen tegen, je leert nieuwe culturen kennen, je hebt tijd voor jezelf en je persoonlijke ontwikkeling, je bouwt een internationaal netwerk op, je kunt de zon achterna en ga zo maar door! 

Wat zijn de nadelen van een digital nomad bestaan?

Natuurlijk is het gras niet altijd groener aan de overkant, zo ook niet bij het leven als digital nomad. Het grootste nadeel is dat je al je vrienden en familie moet missen. Je bent niet altijd bij belangrijke of grote gebeurtenissen en het contact met je dierbaren vindt voornamelijk online plaats. En dat is soms even slikken! Soms voel je je eenzaam en dan kun je niet even naar een vriendin fietsen voor een dikke knuffel. Tuurlijk maak je nieuwe vrienden op nieuwe locaties, maar dit zijn vaak oppervlakkige of vluchtige contacten die je niet zo goed kennen als de mensen thuis. 

Daarnaast is de grootste misvatting dat mensen denken dat ik 24/7 op vakantie ben, terwijl ik werkweken van 40 (soms 50) uur maak. Werk gaat altijd door, ook als je nieuwe vrienden of huisgenoten een uitje naar het strand plannen. Je bent zelf verantwoordelijk voor de structuur in je werkleven, dus die verantwoordelijkheid moet je wel kunnen pakken. Soms werkt het internet niet mee of kun je geen ergonomische werkplek vinden, wat voor flink veel stress kan zorgen. Het kan soms best frustrerend zijn dat je zo afhankelijk bent van digitale apparaten en het internet op locatie

Tot slot is het soms vermoeiend om altijd maar weer je leven uit te moeten zoeken: wat wordt mijn volgende bestemming? Waar ga ik dan wonen? Kan ik dat wel betalen? Ga ik het daar wel naar m'n zin hebben? Hoe zit het met een visum krijgen? Is het land wel veilig genoeg? Kan ik daar wel wonen als ik de taal niet spreek? En ook het altijd maar moeten leven vanuit je koffer kan op sommige momenten een punt van frustratie zijn (maar hey, het went ook!). 

Het lijken misschien een heleboel nadelen, maar ik zeg altijd maar zo: "A small price I have to pay to be able to live my dream". 
Digital nomad worden? Dit zijn de beste tipsDigital nomad worden? Dit zijn de beste tips

Voel je je nooit eenzaam als digital nomad?

Zoals genoemd kan dit bestaan zeker wel eens eenzaam zijn (maar hey, het leven thuis in een grote stad ook!). Gelukkig ben je niet de enige die werken en reizen combineert! Het is naar mijn ervaring vrij makkelijk om aansluiting te vinden bij andere digital nomads, al helemaal als je in een co-living woont. Toch is het leven als digital nomad een stuk makkelijker als je goed bent in alleen zijn. Don't get me wrong: ik ben erg sociaal en extravert, maar heb ook zeker geleerd om het naar m'n zin te hebben met mezelf. 
Digital nomad worden? Dit zijn de beste tips

Heb je tips om vrienden te maken? 

Co-livings: je kunt er natuurlijk voor kiezen om in een hostel te slapen als je makkelijk en snel mensen wilt ontmoeten, maar dat kan ik niet aanraden. Hier slapen voornamelijk backpackers en die zitten toch in een ander ritme dan jij als werkend persoon. In een hostel is het een komen en gaan van mensen, dus dat maakt het erg onrustig. Je kunt zoals genoemd beter op zoek gaan naar co-livings, dit trekt veel digital nomads en mensen die op workation zijn aan. In Kaapstad woonde ik bijvoorbeeld een halfjaar lang in een co-living, dat voelde op een gegeven moment echt aan als een soort familiehuis.  

Facebook-groepen: op Facebook kun je verschillende digital nomad groepen vinden. Ik gebruik dit soort groepen vaak om oproepjes te plaatsen om met andere nomads in contact te komen, maar bijvoorbeeld ook om tips te vragen of accommodaties te vinden. 

Op locatie: een gedachte die misschien geruststelt? Je bent nooit alleen. Ga je in een co-working space werken of met je laptop in een koffietentje zitten, dan is het makkelijk om contact te leggen. Heb je een leuk gesprekje aangeknoopt? Vraag of die persoon zin heeft om samen een koffie te drinken en voor je het weet heb je er een nieuwe friend bij! 
Digital nomad worden? Dit zijn de beste tips

Heb je nog handige tips als ik digital nomad wil worden? 

Spaar genoeg geld en stel een budget op: de ene bestemming is goedkoper of duurder dan de ander. Het is fijn als je je geen zorgen om je financiële situatie hoeft te maken en dat je de vrijheid hebt om naar de bestemmingen te gaan die je op je lijstje hebt staan. Daarnaast kost al dat heen en weer reizen natuurlijk ook wel flink wat geld, dus het is handig om wat spaargeld op de bank te hebben. Het voordeel is natuurlijk ook dat je in principe geen of weinig vaste lasten hebt. Je hoeft geen geld opzij te zetten voor als je wasmachine een keertje kapot gaat, want die heb je niet. Of geld sparen voor zoiets als een nieuwe bank, want je hebt geen eigen huis om in te richten. Kleding kopen kan ook niet echt, want je leeft uit je koffer. Dat scheelt een hoop op jaarbasis! 

Zorg dat je papierwerk in orde is: saai, maar onwijs belangrijk! binnen de EU mag je werken waar je wilt, buiten de EU krijg je te maken met andere regels (denk aan een werkvisum). Daarnaast ben je belastingplichtig in het land waar je woont. Als digital nomad heb je natuurlijk geen vaste verblijfplaats, dus hoe zit het dan? Als je langer dan acht maanden in het buitenland verblijft, dan moet je je laten uitschrijven uit de Basisregistratie Personen (BRP). Deze acht maanden hoeven niet aaneengesloten te zijn. Uitschrijven doe je bij de gemeente waar je op dat moment woont en kan vanaf vijf dagen voor vertrek tot uiterlijk de dag voor vertrek. Houd er wel rekening mee dat dit gevolgen heeft; je verliest bijvoorbeeld het recht op een Nederlandse zorgverzekering, AOW-uitkering, zorgtoeslag, kinderbijslag en andere uitkeringen. Je kunt er daarom voor kiezen om acht maanden per jaar vanuit het buitenland te wonen en werken en de rest van de tijd in Nederland (bijvoorbeeld tijdens de zomermaanden) bij je ouders te bivakkeren, te logeren bij Nederlandse vrienden of een housesitting in Nederland te doen. Dit kan je via je eigen netwerk regelen of via TrustedHousesitters

Ook moet je bedenken waar je je post wilt ontvangen. Dit is helaas verplicht om te hebben voor iedere inwoner van Nederland. Je kunt als oplossing een briefadres of postadres regelen voordat je vertrekt. Denk aan het adres van familie of vrienden. Houd er wel rekening mee dat deze persoon schriftelijk toestemming moet geven hiervoor. 

Tot slot is het belangrijk dat je verzekeringen geregeld zijn voor je vertrek. Een bezoekje aan de dokter in het buitenland kan flink in de papieren lopen. En wat als je laptop of telefoon gesloten wordt? Zorg daarom voor een goede zorg- en reisverzekering! Ik heb bijvoorbeeld gekozen voor een doorlopende reisverzekering met werelddekking. 

Creëer een routine: discipline hebben is een schone zaak als digital nomad. Het is verleidelijk om iedere dag vakantie te vieren en op avontuur te gaan, maar er moet ook gewoon gewerkt worden. Dat kan soms lastig zijn. Daarom is het belangrijk dat je een fijne routine voor jezelf creëert. Dat motiveert om lekker aan de slag te gaan en helpt je om je dag efficiënt in te delen. 

Omarm een minimalistisch leven: dit was geen makkelijke: al mijn bezittingen verkopen en weggeven. Het enige wat je mee kunt nemen moet natuurlijk in een koffer passen. Gelukkig merkte ik al snel dat een mens helemaal niet zoveel nodig heeft. Het geeft rust om weinig spullen te hebben! Wel is het handig om aan een soort capsule wardrobe te werken. Ik heb uiteindelijk best een tijd gedaan over het aanschaffen van meer basics en het kopen van enkel eyecatchers los te laten. 

Geniet en leef je droom: het kan soms lastig zijn om reizen en werken te combineren, omdat de scheidingslijn tussen werk en privé (reizen) vervaagt. Vergeet niet om af en toe wat afstand van je werk te nemen en lekker op standje genieten te gaan! 

THE END

0 Comments

Follow Me On Instagram